Tuesday, June 15, 2010

70 SERTAI IJTIMAK TAHUNAN SAUDARA MUSLIM PERKIM
Oleh: MOHD. SYAHRIL ROSDI AHMAD ZAHUDI

(Dan kenanglah) apa yang diturunkan kepada kamu iaitu Kitab (Al-Quran) dan ilmu hikmat, untuk memberi pengajaran kepada kamu dengannya. Dan bertakwalah kepada Allah serta ketahuilah, Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu. (Al-Baqarah, ayat 230)

Sesungguhnya kita perlu ingat bahawa Islam mengajar penganutnya supaya hormat kepada para tetamu dan orang yang menuntut ilmu. Kita seharusnya memberi galakan kepada saudara muslim yang baru memeluk Islam agar proses mereka untuk menuntut ilmu dalam mencari sinar Islam tidak terbantut.

Sehubungan itu, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Kebangsaan mengadakan Program Ijtimak Tahunan Saudara Muslim Peringkat Zon Tengah 2010 bertempat di Concorde Inn, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, Selangor pada 11 hingga 13 Jun lalu.

Program itu disertai oleh 70 peserta daripada pelbagai kaum iaitu India, Cina, Iban, Kadazan, Filipina, Siam, Indonesia, dan Gurkha serta sebahagian besar dari peserta memeluk Islam lebih dari 2 tahun.

Ianya mendapat kerjasama Perkim Bahagian Wilayah Persekutuan, Perkim Bahagian Negeri Selangor dan Pejabat Agama Islam Daerah Klang.

Menurut Penyelaras Program, Hj. Amran Abdullah, Islam diturunkan bukan untuk Melayu sahaja, malah ia menjadi milik semua kaum. Islam menggunakan cara sederhana untuk menyebarkan syiarnya dan tidak melalui kaedah paksaan. Usaha yang dilakukan Perkim dan badan dakwah lain menganjurkan ijtimak ini adalah sesuatu yang cukup baik.

“Program ini merupakan salah satu inisiatif untuk mengumpulkaan semua saudara muslim dalam rangka untuk membentuk perhubungan jitu serta memantapkan lagi sinar Islam. Melalui program tersebut saudara-saudara muslim lebih berpeluang mengenali PERKIM serta fungsinya yang sebenar di samping mewujudkan tanggungjawab mereka secara individu dan kolektif di dalam proses perlaksanaan program ini,” kata Hj. Amran.

Hj. Amran yang juga Pegawai Dakwah dan Kebajikan Perkim berkata, program itu memberi peluang kepada saudara muslim menambah pengetahuan dan menimba pengalaman, sekaligus mempertingkatkan lagi kefahaman mengenai Islam supaya dapat mempraktikkannya dalam kehidupan seharian.

“Selain itu, tujuan program tersebut adalah untuk mempertingkatkan semangat persaudaraan di kalangan mereka supaya melancarkan lagi gerak kerja dakwah dan memberikan kefahaman lebih jitu mengenai Islam kepada mereka,” jelas Hj. Amran.
Dalam ijtimak tersebut, sesi taaruf (perkenalan) menjadi agenda pembuka acara seterusnya perlantikan penghulu iaitu Mohd. Yusof Abdullah dan pembahagian kepada 10 kumpulan.

Peserta diberikan pendedahan dalam pelbagai aspek, bermula dari aktiviti bercorak kecerdasan minda, solat berjemaah, kuliah selepas waktu solat, diskusi, qiamulail hingga ke aktiviti kecergasan fizikal seperti bola sepak, bola baling dan bola tampar.

Bagi meniup semangat saudara muslim berhadapan dengan masyarakat Islam, Hj. Muhammad Fitri Abdullah dijemput untuk berkongsi pengalaman melalui tajuk ceramahnya Permasalahan Saudara Muslim Masa Kini.

Beliau menerangkan agar semua peserta menerapkan nilai-nilai murni yang di ajar dalam Islam terutama mengubah sikap yang tidak baik. Melalui kajiannya, beliau menerangkan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh saudara muslim sebelum dan semasa memeluk Islam.

Peserta dihimpunkan melalui perhimpunan berbentuk ilmu untuk meningkatkan lagi kefahaman Islam dan mengaplikasikan pelajaran yang diajar melalui Slot Halaqah.

Halaqah pertama membawa peserta memperkasakan ilmu mereka dengan Rukun Islam dan Rukun Iman. Pemudahcara atau fasilitator membantu peserta membaca serta menghafal pengertian lafaz syahadah, solat, puasa, zakat dan haji bagi Rukun Islam manakala Rukun Iman pula, kepercayaan kepada Allah, malaikat, Rasul, kitab, hari kiamat dan qada’ dan qadar.

Pada slot Halaqah kedua pula, peserta di bawa penerokaan ilmu bersuci dan ibadah. Antara diberi penekanan adalah bahagian najis, mandi wajib, wudhuk, azan, iqamah, solat jamak takdim, solat jamak takhir, qasar, masbuq dan sujud sahwi.

Ia diikuti dengan slot Halaqah ketiga menekankan peserta kepada jenis-jenis solat antaranya solat fardhu lima waktu, solat jumaat, solat sunat taubat, tahajjud, hajat, istikharah, tasbih, dhuha, tarawih, witir, hari raya dan solat jenazah.

Peserta memperdengarkan bacaan dalam solat dalam slot Halaqah keempat seperti azan, iqamah, Surah Al-Fatihah, doa Qunut, tahiyat serta surah-surah lazim antaranya Surah An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafirun, Al-Kauthar, Al-Asr dan Al-Fil.
Pertandingan azan, ayat lazim dan kuiz fardhu ain menjadi satu acara kemuncak di mana peserta bersama kumpulan bersungguh-sungguh berlatih menghafaz sekaligus mempraktikkan serta memperdengarkan bacaan mereka kepada juri pertandingan. Pengarah Dakwah Perkim, Abdul Hanif Harun menyampaikan hamper kepada kumpulan Saidina Hamzah yang dianugerahkan sebagai pemenang keseluruhan.

Seterusnya, diikuti dengan ceramah Kewajipan Berpegang Kepada Pemahaman Arus Perdana Ajaran Islam yang disampaikan oleh mantan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) merangkap Pengerusi Perkim Bahagian Wilayah Persekutuan, Datuk Hj. Mohd. Nakhaie Hj. Ahmad.

Program terbabit diserikan dengan kehadiran Naib Yang Dipertua Perkim, Prof. Emeritus Datuk Dr. Ariffin Suhaimi yang turut menyempurnakan majlis penutup dan menyampaikan sijil penghargaan kepada peserta serta cenderahati kepada fasilitator.

Dr. Ariffin menyarankan agar penerima zakat ini dapat mengikuti kelas pengajian harian yang dianjurkan oleh Perkim Kebangsaan secara percuma pada setiap hari bermula dari 5.30 petang hingga 9.30 malam agar mereka dapat mendalami pelajaran agama Islam yang dikendalikan oleh guru bertauliah. Peserta boleh juga mengikuti kelas-kelas pengajian yang dianjurkan Perkim bahagian-bahagian dan cawangan-cawangan.

“Terdapat pelbagai matapelajaran yang ditawarkan oleh Perkim antaranya adalah Aqidah, Ibadah, Hadith, Aqidah, Akhlak, Fekah, Sirah Nabi, Iqra’, Qiraati, Al-Quran, Tajwid, Taranum, Bimbingan Solat, Pasca Perkahwinan, Tasawwuf, Tafsir Al-Quran, Pengajian Islam dan Bahasa Arab dalam Bahasa Melayu, Inggeris, Cina dan India, jelas Dr. Ariffin.

Turut hadir, Ketua Unit Kebajikan dan Hal Ehwal Sosial, Suariza Hidayah Muhammad, Pegawai Perkim Bahagian Wilayah Persekutuan, Mohd. Jogi Maruli dan Pegawai Perkim Bahagian Selangor, Mohd. Yusof Ahmad.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/Ayesha%20Begum.JPGAyesha Begum Abdullah 33, beliau berpendapat program tersebut dapat mendedahkan peserta tentang amalan ibadah dan budaya Islam secara lebih dekat dan praktikal. Beliau yang berketurunan Gurkha itu berkata, dengan kerjasama antara sahabat dan kumpulan, kini beliau mahir dalam menghafaz sekaligus ingin mendalami Al-Quran dengan lebih dekat lagi serta berazam ingin menunaikan solat sunat dengan kerap.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/JOhari.JPGJohari Abdullah 36, bersyukur dan gembira dapat bertemu saudara muslim dari pelbagai bangsa dan bertukar-tukar pengalaman antara mereka sebelum memeluk Islam. Dengan solat berjemaah dan latihan dalam kumpulan menjalinkan keakraban ukhwah silaturrahim di antara mereka. Katanya lagi, Perkim haruslah mewujudkan ramai lagi fasilitator dari kalangan saudara muslim agar peserta dapat menimba pengalaman sekaligus bercita-cita menjadi pendakwah seperti mereka.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/SITI%20SARA%20PHANG.JPGSiti Sara Phang Abdullah 19, Perkim perlu kerapkan program seperti ini kerana ia dapat menambah ilmu agama disamping dapat beramah mesra dengan peserta dan fasilitator. Beliau yang baru menganut Islam 3 minggu itu, kini mahir dalam menghafaz ayat-ayat lazim dan bacaan dalam solat. Perkim perlu menambahkan aktiviti praktikal kesempurnaan solat, solat jamak qasar dan solat jenazah bagi memahirkan saudara muslim dikalangan peserta.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/626.JPG

Ustaz Muhammad Fitri Abdullah (kanan) menyampaikan ceramahnya di Program Ijtimak Tahunan Saudara Muslim Peringkat Zon Tengah 2010.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/1019.JPG

Aktiviti riadah peserta.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/1126.JPG

Peserta berjaya meniup belon dalam aktiviti Patuh Arahan.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/1321.JPG

Badrul Hisham (kanan) menyampaikan pengisian Rukun Islam dan Rukun Iman dalam slot Halaqah 1 - Akidah Islam.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/1717.JPG

Ustaz Sulaiman Ding (kanan) selaku fasilitator memberi taklimat kepada peserta kumpulan dalam bahasa cina.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/1815.JPG

Shahrul Asyraf Jamaludin (kiri) memberikan tunjuk ajar berkenaan akidah Islam kepada peserta kanak-kanak.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/2012.JPG

Ustaz Mohd. Rafi (kiri) selaku fasilitator memberikan taklimat akidah Islam kepada peserta kumpulan dalam bahasa Tamil.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/2413.JPG

Sukaneka bola sepak bagi peserta lelaki.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/2512.JPG

Sukaneka bola tampar bagi peserta wanita.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/299.JPG

Antara peserta yang membuat latihan bacaan dalam solat bagi pertandingan azan, ayat lazim dan kuiz.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/3212.JPG

Peserta melaungkan azan bagi pertandingan azan.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/3312.JPG

Antara peserta membaca surah-surah lazim dalam Pertandingan Ayat Lazim.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/3611.JPG

Pengarah Dakwah, Hj. Abdul Hanif (kiri) menyampaikan hamper kepada pemenang pertandingan.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/406.JPG

Naib Yang Dipertua Perkim, Prof. Emeritus Datuk Dr. Hj. Ariffin Suhaimi menyampaikan ucapan sekaligus merasmikan Majlis Penutup Program Ijtimak Tahunan Saudara Muslim Peringkat Zon Tengah 2010.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/4210.JPG

Dr. Ariffin (dua dari kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada peserta muslimah.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/4310.JPG

70 peserta bersama-sama urus setia dan fasilitator bergambar kenang-kenangan di akhir program.


LAGI GAMBAR DI >>> IJTIMAK ZON TENGAH


No comments:

Post a Comment