Monday, December 5, 2011

HIJRAH SAUDARA MUSLIM MELALUI PENDEKATAN AL-QURAN & SAINSoleh: MOHD. SYAHRIL ROSDI AHMAD ZAHUDI

Kami akan perlihatkan kepada mereka tanda-tanda kekuasaan Kami di merata-rata tempat (dalam alam yang terbentang luas ini) dan pada diri mereka sendiri, sehingga ternyata jelas kepada mereka bahawa Al-Quran adalah benar. Belumkah ternyata kepada mereka kebenaran itu dan belumkah cukup (bagi mereka) bahawa Tuhanmu mengetahui dan menyaksikan tiap-tiap sesuatu? Ingatlah! Sesungguhnya mereka (yang kufur ingkar) sentiasa berada di dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang pertemuan dengan Tuhan mereka. Ingatlah! Sesungguhnya Allah Maha Meliputi pengetahuanNya akan tiap-tiap sesuatu. (Fussilat: 53-54)

Bagi memastikan umat Islam menjadikan al-Quran sebagai panduan, bukti kekuasaan Allah SWT dan jalan penyelesaian segala permasalahan, maka mereka perlu meyakini kebenaran al-Quran di mana mukjizat diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW yang dijaga Allah hingga hari kiamat.

Dengan itu, Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Kebangsaan menganjurkan Ceramah Sempena Sambutan Maal Hijrah 1433 Bersama Saudara Muslim bertempat di Surau Perkim, Bangunan Perkim, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur pada 4 Disember 2011 lalu.

Ia dihadiri seramai 270 peserta terdiri daripada saudara Muslim berketurunan Cina, India, Iban, Kadazan, Filipina, Indonesia, Siam, Rohingya dan Nigeria.

Program dimulakan dengan bacaan ayat suci al-Quran yang disampaikan oleh Jais Mariappan Abdullah.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/medium/GAMBAR%20AMRAN.JPGPenyelaras Program, Amran Abdullah berkata, sambutan Maal Hijrah ini merupakan kesinambungan dalam memperingati dan menghayati peristiwa hijrah Rasulullah SAW dari kota Mekah ke Madinah sekali gus menyebarkan Islam di seluruh dunia.

Perjalanan hijrah Nabi Muhammad yang strategik hingga tercapainya kejayaan Islam dan tertegaknya negara Islam yang utuh kerana didukungi oleh pepaduan iman dan takwa. Kejayaan hijrah ini juga telah mengubah akidah, ibadah, akhlak dan gaya hidup umat Islam ketika itu sehingga ke hari ini.

“Program tersebut memberikan pendedahan, keyakinan dan kesedaran kepada saudara Muslim mengenai mukjizat agung iaitu al-Quran dan kandungannya dengan bukti-bukti kebenaran, perlaksanaan, ajaran, hukum-hukum, suruhan serta larangan-larangan,” kata Amran.

“Dan sesiapa yang berhijrah di jalan Allah, nescaya ia akan dapati dibumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur: dan sesiapa yang keluar dari rumahnya untuk berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian ia mati sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.” (an-Nisa’ : 100)

Ceramah bertajuk “Memahami Erti Hijrah Melalui Pembangunan Manusia Berdasarkan Pendekatan al-Quran dan Sains” disampaikan oleh Pensyarah Pusat Pengajian Umum, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Mohd. Arip Kasmo.

Dr. Arip dalam ceramahnya berkata, dengan pendekatan logik yang disampaikan menerusi persembahan multimedia dengan menggunakan modul Pemantapan Akidah Menerusi Penghayatan Sains Dalam al-Quran (PASAK), mereka akan lebih yakin bahawa al-Quran adalah benar menerusi fenomena-fenomena alam yang terdapat dalam ufuk-ufuk dan dalam diri peserta melalui ayat-ayat Allah yang manzuroh dan maqru’ah.

Mukjizat al-Quran merupakan fenomena menakjubkan yang boleh dilihat dan dicerap oleh semua orang terutama mereka yang mencari bukti kebenaran al-Quran serta kebenaran ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

Modul PASAK yang merangkumi cabang-cabang akidah iaitu uluhiyyah (ketuhanan), nubuwah (kenabian), sam’iyat (khabaran) dan ruhaniyyat (alam ghaib) adalah dalil naqli yang digunakan untuk membuktikan kebenaran al-Quran sekali gus menghasilkan kepatuhan kepada syariat yang diberikan oleh Allah dan Rasul-Nya iaitu wajib, sunat, harus, makruh serta haram.

Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari Al-Quran dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya) dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan. (al-Ankabut: 45)

Lebih 750 ayat yang berkaitan dengan alam yang terkandung di dalam al-Quran iaitu sejarah, botani (tumbuh-tumbuhan), meteorologi (cuaca), geologi (sains), kosmologi (alam semesta), anatomi (makhluk hidup), oceanografi (lautan), embriologi (kejadian bayi) dan entemologi (serangga), di mana Allah menyuruh manusia memerhatikan alam sebagai dalil akan kewujudan-Nya serta yakin kepada-Nya sebagai Maha Pencipta.

Selain itu, Dr. Arip turut mendedahkan kandungan beberapa ayat di dalam al-Quran mengenai kejadian alam semesta yang awal, bentuk asap, alam mengembang, kiamat, bunga mawar di angkasa, kejadian manusia dalam rahim ibu, penentuan jantina, tentang cap jari, fungsi kulit, fungsi otak, permukaan bumi yang paling rendah, keadaan laut yang gelap gelita, dua air lautan yang tidak bercampur, air masin, air tawar, kesukaran bernafas apabila naik ke langit, lebah, madu, labah-labah membuat sarang, sumber api, pembakaran, peranan air dalam pembentukan makanan dan sebagainya.

Jelas Dr. Arif lagi, Islam semakin pesat berkembang di benua Eropah termasuklah di Itali, Sweden, Hungary, Russia, Perancis dan Jerman menerusi kefahaman dan kebenaran kepada al-Quran serta terdapat beberapa gereja terbiar di Eropah dijadikan masjid untuk beribadah antaranya ialah Masjid Kent, Masjid Bristol, Masjid Morriston, Masjid Dublin, Masjid Didsbury, Masjid Brick Lane, Masjid Brent, Masjid New Peckham dan Masjid Sentral Wembley.

Beliau juga menambah, beberapa tokoh kenamaan di Eropah seperti Yusuf Estes, Jamal Jaraboza, Abdul Raheem Green, Prof. Dr. Muhammad Al Mahdi, Prof. Milan, Gary Miller dan Joshua Evan memeluk Islam apabila membaca, memahami, menghayati dan mengkaji kandungan mukjizat al-Quran.

Beliau juga mengajak peserta membuat perimbangan perkataan dalam al-Quran dengan menyenaraikan melalui indeks di kamus Quran seperti perkataan hari iaitu al-yaum dan yauma (349+16=365), bilangan hari dalam setahun ialah 365 hari. Begitu juga perkataan bulan iaitu as-syahru dan syahra (10+2=12), bilangan bulan dalam setahun ialah 12 bulan.

Selain itu, Dr. Arip mengajak peserta membuat graf taburan melalui Microsoft Excel dengan paksi X adalah nombor surah bermula surah 114 hingga surah 1 sekiranya asalnya adalah disebelah kanan, surah pertama adalah surah al-Fatihah. Paksi Y adalah bilangan ayat, daripada an-Nas (6 ayat) kepada al-Baqarah (286 ayat). Paksi Y adalah yang menegak dan paksi X yang mendatar.

Sekiranya titik-titik yang mewakili kedudukan surah dan bilangan ayat dicantumkan, kelihatan kalimah Allah terbentuk dan jika dicantumkan dengan cara yang lain, maka kalimah Muhammad pula terbentuk.

Jelasnya lagi, semasa al-Quran diturunkan 1400 tahun yang lalu, kertas graf dan sistem nombor masih belum wujud tetapi jelas dan terbukti kebenarannya adalah suatu mukjizat Nabi Muhammad yang akan dijaga Allah hingga ke hari kiamat.

Beliau mengajak peserta melihat eksperimen nisbah emas iaitu kedudukan Mekah (pusat bumi) iaitu kiblat bagi umat Islam. Ia terletak pada kedudukan nisbah emas iaitu nisbah yang diperolehi ialah 1.618. Dengan membuat satu garisan menegak lurus menggunakan peta, vertical dari utara Kutub hingga ke Mekah, katakan garisan itu ialah A. Buat satu garisan lurus menegak vertical dari Mekah ke kutub Selatan, namakan garisan ini B. Campurkan panjang A dengan panjang B dan bahagikan dengan A (A+B) /A, nisbah juga ialah 1.618.

Program tersebut disempurnakan majlis penutupan oleh Setiausaha Agung Kehormat Perkim, Tan Sri Dato’ Dr. Abdul Hamid Othman.

Abdul Hamid dalam ucapannya berkata, peserta harus memainkan peranan untuk menghayati dan fahami konsep hijrah yang dibawa oleh Nabi Muhammad di mana Islam lebih berkembang pesat selepas Baginda melakukan perpindahan dari kota Mekah ke Madinah.

Ia juga menyarankan agar peserta berhijrah dari segi minda supaya lebih berjaya dan maju mencapai matlamat serta aktif berdaya saing sejajar walaupun berdepan dengan krisis barat yang mengekang Islam.

“Kalau difahami dalam surah al-Baqarah, Allah SWT menghendaki kita memelihara lembu dan mengusaha ternakan itu sebagai sumber makanan daripada kita membeli daging beku daripada pengimport,” ujar Abdul Hamid.

“Demikian juga hujan yang turun dari langit, ianya tidak patut di biar mengalir begitu sahaja tetapi hendaklah di takung (diampang) dengan membina empangan-empangan untuk menakung air bagi kegunaan minuman dan pertanian serta kegunaan tatkala musim kemarau.

Dahulu semasa negara kita dijajah, penjajah tidak menggalakkan rakyat mengeluarkan bahan makanan secara besar-besaran dan mahu kita bergantung kepada negara luar dan sepatutnya kita hendaklah menanam padi dan sayur-sayuran yang mencukupi daripada dibeli dari negara luar.

Turut hadir, Pengarah Dakwah Perkim, Hj. Abdul Hanif Harun.


http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/3188.JPG

Bacaan ayat suci al-Quran disampaikan oleh Jais Mariappan Abdullah.


http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/4156.JPG

Ceramah Sempena Sambutan Maal Hijrah 1433 Bersama Saudara Muslim bertajuk “Memahami Erti Hijrah Melalui Pembangunan Manusia Berdasarkan Pendekatan al-Quran dan Sains” disampaikan oleh Pensyarah Pusat Pengajian Umum, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Mohd. Arip Kasmo.


http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/5122.JPG

Antara 270 yang hadir di Ceramah Sempena Sambutan Maal Hijrah 1433 Bersama Saudara Muslim


http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/798.JPG

Antara peserta saudara Muslim.


http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/887.JPG

Graf taburan dari nombor dan jumlah ayat al-Quran membentuk kalimah Allah menggunakan perisian Microsoft Excel.

http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/11121.JPG

Ucapan perasmian penutup Ceramah Sempena Sambutan Maal Hijrah 1433 Bersama Saudara Muslim yang dilakukan oleh Setiausaha Agung Kehormat Perkim, Tan Sri Dato' Dr. Abdul Hamid Othman.


http://eperkim.perkim.net.my/media/content/original/1294.JPG

Abdul Hamid (kanan) menyampaikan cenderahati kepada penceramah Dr. Arip (kiri).


LAGI GAMBAR DI >>> CERAMAH PROF. ARIF KASMO


LAGI GAMBAR PROGRAM DI >>>

No comments:

Post a Comment